Πέμπτη, Ιουλίου 04, 2013

Reiki συνέχεια για τους αρχάριους...




Χρειάζεται να γνωρίζω κάτι προτού πάρω μέρος σε κάποιο σεμινάριο;

Όχι! Τα περισσότερα άτομα πηγαίνουν στα σεμινάρια χωρίς να έχουν ιδέα για το Ρέικι. Απλά "κάτι" τα τραβάει εκεί! Το σεμινάριο του Πρώτου Βαθμού Ρέικι είναι ανοιχτό σε όλους και δεν χρειάζονται κάποιες γνώσεις ή κάποια προηγούμενη εμπειρία για να το παρακολουθήσεις. Θα τα κάνει όλα ο Δάσκαλος του Ρέικι για εσένα! Θα τα κάνει όλα το Ρέικι! Έχε εμπιστοσύνη και απλά μείνε σε δεκτικότητα, με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό νου: το Ρέικι μπορεί να αποδειχτεί μια καινούργια υπέροχη εμπειρία και για εσένα!




Πόσα επίπεδα Ρέικι υπάρχουν;



Στα παραδοσιακά συστήματα Ρέικι (το Ουσούι Ρέικι - όπως το Ουσούι Ρείκι Ρυόχο / Usui Reiki Ryoho και το Ουσούι Σίκι Ρυόχο / Usui Shiki Ryoho) υπάρχουν τρία επίπεδα εκπαίδευσης, τρεις "βαθμοί" όπως ονομάζονται. Ο Πρώτος Βαθμός, ο Δεύτερος Βαθμός και ο Τρίτος Βαθμός του Ρέικι, δηλαδή ο βαθμός του Μάστερ (του Δασκάλου).

Στον Πρώτο Βαθμό του Ρέικι διδασκόμαστε τα βασικά για το Ρέικι: τι είναι το Ρέικι, πως λειτουργεί, την ιστορία του, καθώς και τις θέσεις των χεριών πάνω στο σώμα. Υπάρχουν διαλογισμοί και συντονισμοί με τη συμπαντική ενέργεια που μας ανοίγουν και γινόμαστε κανάλια του Ρέικι. Οι συντονισμοί του Πρώτου Βαθμού μας συνδέουν με την καθαρή ενέργεια του σύμπαντος, ώστε να τη μεταφέρουμε εύκολα με το άγγιγμά μας. Κάνουμε εξάσκηση του Ρέικι στον εαυτό μας (αυτοθεραπεία) και γίνεται ανταλλαγή Ρέικι μεταξύ των μαθητών.

Στο Δεύτερο Βαθμό του Ρέικι υπάρχουν κι άλλοι συντονισμοί που αυξάνουν τη δύναμή μας και τα επίπεδα της ενέργειας. Οι συντονισμοί αυξάνουν τη διαίσθησή μας και τις ψυχικές μας ικανότητες. Διδασκόμαστε τρία ενεργειακά σύμβολα και τις χρήσεις τους και μαθαίνουμε να στέλνουμε Ρέικι εξ΄ αποστάσεως. Εξασκούμαστε σε αυτό καθώς και στο να στέλνουμε θετική / ζωτική ενέργεια σε καταστάσεις και σε προβλήματα της ζωής. Επιπλέον, μαθαίνουμε να στέλνουμε Ρέικι για την ενίσχυση των στόχων μας.

Στον Τρίτο Βαθμό του Ρέικι παίρνουμε τους τελευταίους συντονισμούς στη συμπαντική ενέργεια. Οι συντονισμοί μας ενώνουν με το Φως και την Αγάπη του Εσώτερου (Ανώτερου) Εαυτού. Παίρνουμε άλλο ένα σύμβολο, το σύμβολο του Μάστερ. Εκπαιδευόμαστε στο να κάνουμε μυήσεις και να διδάσκουμε και τους τρεις βαθμούς του Ρέικι σε άλλα άτομα. Ακολουθούν πολλαπλές αλλαγές στη ζωή μας στα πλαίσια μιας ολικής προσωπικής κάθαρσης και ανάπτυξης. Επιτυγχάνεται αυξημένη συνειδητότητα και ολική ένωση με το Ρέικι και την ίδια τη ροή της ζωής.

Τα Μοντέρνα ή Δυτικά Συστήματα του Ρέικι χωρίζουν τον τρίτο βαθμό σε δύο επίπεδα: το Ρέικι 3Α και το Ρέικι 3Β. Το Ρέικι 3Α είναι το επίπεδο του Μάστερ στο οποίο παίρνουμε τους συντονισμούς, την ενέργεια και το σύμβολο του Μάστερ. Το 3Β είναι το επίπεδο του Μάστερ-Δασκάλου, το επίπεδο στο οποίο εκπαιδευόμαστε ώστε να γίνουμε δάσκαλοι της τέχνης του Ρέικι. Τα άτομα που εξασκούν Ρέικι για την προσωπική τους κάθαρση, θεραπεία και εξέλιξη με το Ρέικι 3 Α έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους.

Κάποιοι Δάσκαλοι χωρίζουν το Ρέικι σε περισσότερα από τρία επίπεδα. Υπάρχουν και πολλά άλλα επιπρόσθετα σεμινάρια που προετοιμάζουν το άτομο για να γίνει Δάσκαλος του Ρέικι. Το να είσαι Δάσκαλος περιλαμβάνει μέγιστη ευθύνη αλλά και απεριόριστη χαρά και ευτυχία. Είναι ένας ανοδικός δρόμος που φέρνει συνειδητότητα και ευθύνη σε κάθε πράξη, σε κάθε σκέψη και σε κάθε συναίσθημα. Είναι ένα μονοπάτι καθημερινής έκφρασης της αγάπης, της συμπόνιας και της δύναμης της ζωής!

Καλό θα είναι να περιμένεις για κάποιο χρονικό διάστημα μετά από κάθε βαθμό πριν προχωρήσεις στον επόμενο. Συνήθως μετά τον Πρώτο Βαθμό περιμένουμε τουλάχιστον ένα μήνα για να πάμε στον Δεύτερο και τουλάχιστον τέσσερις με οκτώ μήνες για να πάμε από το Δεύτερο Βαθμό στον Τρίτο. Παλιότερα, οι περίοδοι αναμονής ανάμεσα στους βαθμούς ήταν οι τριπλάσιες.

Η αναμονή υπάρχει για δύο λόγους. Πρώτον για να έχεις το χρόνο να εξασκηθείς στον κάθε βαθμό και να ανακαλύψεις όλες τις πλευρές, όλο το εύρος και όλες τις τεχνικές. Δεύτερον, διότι τον κάθε βαθμό ακολουθεί μια αυτόματη περίοδος καθαρισμού που συμβαίνει στο φυσικό, στο ενεργειακό και στο συναισθηματικό επίπεδο. Είναι μια ευκαιρία να εξασκηθείς στο Ρέικι και να καθαρίσεις σε βάθος τον εαυτό σου.

Είναι στο χέρι του Δασκάλου και του μαθητή το πότε αυτός θα λάβει τον κάθε βαθμό. Υπάρχουν άτομα που περιμένουν πολύ περισσότερο και άλλα που κάνουν και τους τρεις βαθμούς σε τρεις μήνες ή σε τρεις μέρες! Δυστυχώς κάποια από αυτά τα άτομα που βιάζονται χάνουν πολλές από τις ευκαιρίες που δίνει το Ρέικι και δεν εκτιμάνε και τόσο αυτό το δώρο. Είναι απλά άλλο ένα σεμινάριο στο ‘‘σάκο’’ τους. Κάθε άτομο ξέρει πότε είναι έτοιμο να προχωρήσει και να μάθει / λάβει περισσότερα πράγματα και καθένας γνωρίζει πώς να τα αξιοποιήσει στο έπακρο για το δικό του καλύτερο δυνατό.



Πως ξεκίνησε το Ρέικι;





Ακολουθεί η ιστορία του Ρέικι όπως τη διηγήθηκε η Δασκάλα Χαβάγιο Τακάτα. Έτσι διδασκόταν η ιστορία του Ρέικι από δάσκαλους και από όλα βιβλία του Ρέικι τις δεκαετίες του ’70, του ‘80 και του ‘90. Για μια πιο εμπεριστατωμένη ιστορία του Ρέικι σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες δες στα ΑΡΘΡΑ.



Τέλη 19ου / αρχές 20ου αιώνα: Κιότο, Ιαπωνία. Ο Μικάο Ουσούι, καθηγητής θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ντοσίσα, αντιμετωπίζει από έναν μαθητή του την πιο σοκαριστική ερώτηση της ζωής του: "Πως θεράπευε ο Χριστός; Με ποιο τρόπο; Γιατί η Βίβλος δεν αναφέρεται ποτέ στη μέθοδο θεραπείας; Και γιατί κανείς δεν μιλάει ποτέ γι’ αυτό;!" Ο Ουσούι προβληματίζεται εντονότατα και παραιτείται από το πανεπιστήμιο. Θέτει στόχο της ζωής του να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και να ανακαλύψει "την τέλεια θεραπεία επί γης".

Ταξιδεύει, διαβάζει, μορφώνεται. Πηγαίνει στο Σικάγο και στο πανεπιστήμιο κάνει διδακτορικό στη μελέτη των θρησκειών του κόσμου. Τίποτα! Το μόνο που ανακαλύπτει είναι πως ο Χριστός θεράπευε με τα χέρια του και το άγγιγμά του... Και πως και άλλοι άγιοι έχουν αυτή τη δύναμη... Κάποια σχέση υπάρχει ανάμεσα στο πνεύμα, την πνευματική εξέλιξη και τη θεραπεία…

Μαθαίνει σανσκριτικά, την αρχαία ινδική γλώσσα, και διαβάζει τις σούτρες, τις ιερές γραφές των ινδουιστών. Τίποτα! Μαθαίνει μονάχα πως και ο Βούδας θεράπευε… Με τα χέρια του!… Βρίσκει επίσης μια φόρμουλα για θεραπεία, κάποια σύμβολα που αποκαλούνταν ‘’θεραπευτικά’’. Ήταν όμως παγωμένα στο χαρτί, κενά, δίχως νόημα και ζωή. Πως θεράπευαν; Δεν μπορούσε να καταλάβει.

Στο ναό του Ζεν Βουδισμού κάτω από το ιερό βουνό Κουράμα, λίγο έξω από το Κιότο, ο μοναχός και δάσκαλός του Ουσούι τον συμβουλεύει να αφήσει τη συγκέντρωση πληροφοριών και τις άσκοπες έρευνες και να ψάξει αλλού για την απάντηση. Τον συμβουλεύει να στραφεί στον εαυτό του, εκεί που υπάρχει κάθε απάντηση και να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα νηστείας, προσευχής και διαλογισμού. Και αυτό φυσικά και έκανε!

Ο Ουσούι ανεβαίνει στο ιερό βουνό Κουράμα και μαζεύει είκοσι-μια πέτρες βάζοντάς τις μπροστά του. Κάθε μέρα πετούσε και μια… Είκοσι-μια ημέρες… Νηστεία, προσευχή και διαλογισμός… Για την τέλεια θεραπεία επί γης… Και… Τίποτα! Είκοσι-μία ημέρες… Τίποτα!… Απογοήτευση… Απελπισία…

Τέλος της εικοστής-πρώτης μέρας: σηκώνεται να φύγει, αδύναμος και αποκαμωμένος, η καρδιά του είναι ασήκωτη. Το έχει αποδεχτεί, έχει δεχτεί…έχει αφεθεί…έχει ανοίξει… Ξαφνικά, στον ορίζοντα, ένα υπέρλαμπρο φως βγαίνει πίσω από τον ήλιο και κατευθύνεται με ταχύτητα προς αυτόν. Το εξώκοσμο φως τον χτυπά στο μέτωπο. Πέφτει αναίσθητος. Νομίζει πως πέθανε...

Ανοίγει τα μάτια... Χιλιάδες μπάλες από φως σε όλα τα χρώματα χορεύουν γύρω του… Τέσσερις μεγάλες λευκές μπάλες ξεχωρίζουν.... Και μέσα έχουν…έχουν τα σύμβολα, τα σύμβολα που ήταν στις σούτρες! Λάμπουν και δονούνται σαν ζωντανά. Διαχέουν ένα έντονο μοβ φως. Ένα κύμα ενέργειας διαπερνά το σώμα του και τα χέρια του παίρνουν σχεδόν φωτιά. Συνειδητοποιεί πως πήρε την απάντηση! Ξέρει! Ξέρει να δίνει την ενέργεια της ζωής και να βοηθά και τους άλλους να την ανακαλύψουν!

Γεμάτος χαρά, με μια πανάλαφρη καρδιά και ένα δυνατό σώμα κατεβαίνει το βουνό. Σε μια στιγμή απροσεξίας πέφτει και χτυπάει το πόδι του και τρέχει αίμα. Από ένστικτο βάζει εκεί τις παλάμες του: ο πόνος εξαφανίζεται και το αίμα σταματά. Η πληγή έκλεισε! Πήρε την πρώτη απόδειξη… Στο πανδοχείο που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού ζητά ένα τεράστιο γεύμα και, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του πανδοχέα, το τρώει όλο. Ο πανδοχέας μένει έκθαμβος – μετά από μια τόσο αυστηρή νηστεία και δεν βαρυστομάχιασε καν! - και με την ευκαιρία θεραπεύει και την εγγονή του πανδοχέα από τον φρικτό της πονόδοντο. Άλλες δύο αποδείξεις! Η τέταρτη έρχεται όταν πλέον θεραπεύει και τη μέση του μοναχού που τον συμβούλευσε πίσω στο ναό του Ζεν!

Ο μοναχός συμβουλεύει τον Ουσούι ξανά: Πρέπει να πάει να μοιραστεί το δώρο του με αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο. Με εκείνους που δεν μπορούν να έχουν θεραπεία με συμβατά μέσα. Θα πάει στους φτωχούς. Έτσι, ο Ουσούι ζει στην περιοχή των ζητιάνων στο Κιότο για αρκετά χρόνια και θεραπεύει πάρα πολλούς ζητιάνους. Όμως μετά από λίγο καιρό ξαναγυρίζουν στην άθλια ζωή τους και τον κατηγορούν. Δεν θέλουν να δουλέψουν, τους κατέστρεψε τη ζωή! Πριν ήταν όλα πιο εύκολα για αυτούς! Τώρα όλα έχουν αλλάξει! Και δεν το ζήτησαν καν! Έχουν θυμώσει!

Απογοητευμένος, ο Ουσούι γυρνά στο Κιότο. Γράφει τις 5 αρχές του Ρέικι. Αποφασίζει πως κάθε άτομο πρέπει να ζητήσει τη θεραπεία του, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τον εαυτό του και την υγεία του. Πρέπει να επιλέξει αυτή τη θεραπεία. Όχι να επιβληθεί. Και πρέπει να δώσει κάτι σε ανταπόδοση, ένα δώρο ή ένα χρηματικό ποσό, κάτι που θα έχει σημασία και αξία για το άτομο. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει ανταλλαγή ενέργειας. Χρειάζεται να υπάρχει επιλογή, σεβασμός, ανταλλαγή και ευγνωμοσύνη.

Ο ‘’Μάστερ’’ -πλέον- Ουσούι (αποκαλείται επίσης και «Δρ.» Μικάο Ουσούι) διδάσκει σε όλη την Ιαπωνία την τέχνη του Ρέικι, το Ουσούι Σίκι Ρυόχο –το Σύστημα Φυσικής Ίασης του Ουσούι. Ο Τσουζίρο Χαγιάσι γίνεται διάδοχος του Ουσούι. Είναι ο επόμενος Δάσκαλος ή Μάστερ του Ρέικι και ανοίγει μια κλινική του Ρέικι στο Τόκιο. Εκεί δέκα-έξι θεραπευτές δίνουν θεραπείες ανά δύο, σε δεκάδες άτομα κάθε μέρα όλο το εικοσιτετράωρο. Η φήμη του Ρέικι εξαπλώνεται σε όλο το Τόκυο και σε ολόκληρη την Ιαπωνία. Η φλόγα έχει ανάψει…



Πως ήρθε το Ρέικι στη Δύση;



Η Χαβάγιο Τακάτα ήρθε στην κλινική του Ρέικι για να βρει θεραπεία στα χρόνια σωματικά και ψυχολογικά της προβλήματα. Είχε έρθει στο Τόκυο από τη Χαβάη (όπου και έμενε) για να επισκεφτεί τους γονείς της αλλά κυρίως για να κάνει μια σοβαρή επέμβαση. Μια ταλαιπωρημένη, άρρωστη, φτωχή και κακοδιάθετη γυναίκα!

Λίγο πριν μπει για εγχείρηση άκουσε μια φωνή στο κεφάλι της να της λέει πως ‘‘υπάρχει και άλλος τρόπος’’. Δεν έδωσε σημασία και η φωνή το επανέλαβε άλλες δύο φορές! Τότε κατάλαβε πως η φωνή ήταν η φωνή του άντρα της. Ο άντρας της όμως είχε πεθάνει εδώ και χρόνια! Πετάχτηκε από το κρεβάτι και ρώτησε το γιατρό της ‘’ποιος άλλος τρόπος’’ υπήρχε. Ο γιατρός της είπε για το Ρέικι και πως η οικογένειά του πήγαινε συχνά στην κλινική του Δρ. Χαγιάσι!

Η Τακάτα πήγε διστακτικά και γεμάτη αμφιβολίες και ζήτησε θεραπεία στην κλινική του Δρ. Χαγιάσι. Όταν δύο θεραπευτές της έδωσαν Ρέκι πίστεψε πως υπήρχε κάποιο μηχάνημα που έδινε αυτή τη θερμότητα από τα χέρια τους και έτσι, στο τέλος της θεραπείας, κοίταξε κάτω από το κρεβάτι για να δει αν υπήρχαν καλώδια! Η έκπληξή της ήταν τεράστια όταν είδε πως δεν υπήρχε το παραμικρό! Έμεινε στην κλινική αρκετούς μήνες και λάμβανε Ρέικι από τους δύο θεραπευτές κάθε μέρα! Ολοκαίνουργια, υγιής και δυνατή τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή, η Τακάτα ζήτησε από τον Χαγιάσι να τη διδάξει / μυήσει στο Ρέικι. Την εκπαίδευσε όμως μόνο στους δύο πρώτους βαθμούς και της αρνήθηκε τον τρίτο βαθμό. Η Τακάτα γύρισε στη Χαβάη και εξάσκησε το Ρέικι.

Όμως, σαν μυστικιστής με ισχυρές διορατικές ικανότητες, ο Χαγιάσι είδε σύντομα την καταστροφή που θα ερχόταν. Προέβλεψε το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και είδε την καταστροφή της κλινικής του (όπως και έγινε). Πήρε το μήνυμα να κάνει την Τακάτα Μάστερ του Ρέικι ώστε το Ρέικι να διαδοθεί στη Δύση και έτσι να διασωθεί. Το 1938 ο Χαγιάσι επισκέφτηκε για δεύτερη φορά τη Χαβάη (η πρώτη ήταν το 1936) και έχρισε την Τακάτα Μάστερ του Ρέικι δίνοντάς της τον Τρίτο Βαθμό.

Ο Χαγιάσι ήξερε πως ως αξιωματικός του Ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού θα πήγαινε υποχρεωτικά στον πόλεμο αλλά το να πάρει τη ζωή κάποιου ανθρώπου ερχόταν ενάντια στις αρχές του. Λίγο πριν τον πόλεμο ο Χαγιάσι σταμάτησε την καρδιά του με ψυχικά μέσα, παρουσία συγγενών, μαθητών και φίλων (10 Μαΐου 1941).

Η Τακάτα υποστήριζε πως ήταν η μόνη Μάστερ σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο μέχρι τη δεκαετία του ΄70. Σε αυτή τη δεκαετία, μέχρι το θάνατό της το 1980 (12 Δεκεμβρίου του 1980), εκπαίδευσε με αγάπη και σοφία 22 Δασκάλους / Μάστερ του Ρέικι. Έχρισε διάδοχό της την εγγονή της Φίλλις Λέι Φουρουμότο η οποία ίδρυσε τον Σύνδεσμο του Ρέικι (Reiki Alliance). Μια άλλη μαθήτρια της Τακάτα, η Μπάρμπαρα Ρέι, ίδρυσε τη Μέθοδο της Ακτινοβολίας (Radiance Technique) και έτσι το σύστημα του Ρέικι απέκτησε δύο κεντρικές σχολές / ρεύματα. Στη συνέχεια πολλά άλλα Μοντέρνα / Δυτικά Συστήματα γεννήθηκαν. Φυσικά το Ρέικι παραμένει ένα, μια τέχνη με πολλές παραλλαγές και μορφές.

Οι 22 Δάσκαλοι δίδαξαν το Ρέικι στις ΗΠΑ και από εκεί γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η φλόγα έχει πλέον ανάψει για όλη την ανθρωπότητα!



Πόσα άτομα ξέρουν σήμερα να κάνουν Ρέικι;



Εκατομμύρια! Και οι αριθμοί αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό! Από όλες τις κουλτούρες και τις ιδεολογίες, άτομα όλων των θρησκειών και άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλων των επαγγελμάτων μαθαίνουν Ρέικι. Το Ρέικι σήμερα είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος αυτοθεραπείας και προσωπικής εξέλιξης. Το Ρέικι είναι τόσο δημοφιλές γιατί είναι εύκολο, άμεσο και προσιτό σε όλους. Είναι ασφαλές και δεν επεμβαίνει με τεχνητά μέσα. Είναι απλό και φυσικό, δεν περιλαμβάνει περίπλοκες τεχνικές πληροφορίες, ούτε μηχανήματα, εργαλεία, ουσίες ή φάρμακα.

Είναι χαλαρωτικό και αγχολυτικό. Είναι ενδυναμωτικό και ευχάριστο. Αλλά πάνω από όλα, είναι αποτελεσματικό: αμέτρητοι άνθρωποι βλέπουν μαγικές αλλαγές στη ζωή τους, αυξημένη χαρά και γαλήνη, αγάπη και δημιουργική έκφραση. Και δεν είναι λίγες οι φορές που θαυματουργικές θεραπείες συμβαίνουν με το Ρέικι!

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες δάσκαλοι σε όλα τα μέρη της γης και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μαθαίνουν Ρέικι για να βοηθήσουν τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και ολόκληρο τον πλανήτη. Το Ρέικι είναι μια συνειδητότητα που έχει αρχίσει να αφυπνίζεται μαζικά τις τελευταίες δεκαετίες και μια ολοκληρωμένη τέχνη για εσωτερική μεταμόρφωση και εξέλιξη. Είναι ένας δρόμος θεραπείας, φροντίδας και αγάπης τον οποίο η ανθρωπότητα ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και που δεν έχει προηγούμενο!



Πόσο κοστίζει;



Το Ρέικι δεν είναι ακριβό. Τις περισσότερες φορές είναι πολύ άμεσο, γρήγορο και αποτελεσματικό και αυτό πρέπει να το λάβει κανείς υπ΄ όψιν του. Πάνω κάτω, μια συνεδρία Ρέικι κοστίζει όσο και μια συνεδρία μασάζ, από 30 ως 80 ευρώ.

Ο Πρώτος Βαθμός του Ρέικι είναι προσιτός για τους περισσότερους ανθρώπους. Μπορεί να κοστίζει από 120 ως 300 ευρώ. Μην αφήσεις όμως τα χρήματα να γίνουν κριτήριο για την εκπαίδευσή σου. Κάτι που θα ομολογήσουν τα περισσότερα άτομα είναι πως τα χρήματα για το Ρέικι έρχονται πάντοτε - αρκεί να τα ζητήσεις από το σύμπαν! Και σε γενικές γραμμές, καλό είναι να θυμόμαστε πως «ό,τι δίνεις αυτό και θα πάρεις»!

Ο Δεύτερος Βαθμός κοστίζει συνήθως μιάμιση φορά όσο ο πρώτος. Έλεγξε το τι θα λάβεις από τον κάθε Δάσκαλο του Ρέικι (σημειώσεις, δίπλωμα, αρκετό χρόνο στο σεμινάριο για εξάσκηση) και αν ο Δάσκαλος θα είναι παρών για ερωτήσεις και στήριξη καθώς και αν υπάρχει ομάδα μαθητών για συχνή εξάσκηση και επαφή. Όπως σε όλα τα πράγματα, δεν επιλέγουμε τη φθηνότερη επιλογή αλλά την καλύτερη από όλες τις απόψεις και αυτή που μας ταιριάζει διαισθητικά! Εάν έχεις λάβει δωρεάν ή πολύ φθηνή εκπαίδευση Ρέικι και δεν είσαι ευχαριστημένος μπορείς να επαναλάβεις τους βαθμούς με κάποιον άλλο Δάσκαλο. Αυτό ισχύει και για τους τρεις βαθμούς.

Οι μεγαλύτερες παραλλαγές στο κόστος υπάρχουν στον Τρίτο Βαθμό του Ρέικι. Κρατήσου! Στο δυτικό σύστημα Ουσούι Ρέικι το άτομο που θέλει να διδάξει το σύστημα και να γίνει Μάστερ θα πρέπει να πληρώσει ως και 10.000 δολάρια / ευρώ! Μέχρι τη δεκαετία του ενενήντα, αυτό έκανε το Ρέικι αποκλειστικό προνόμιο μιας μερίδας λίγων ατόμων που μπορούσαν να πληρώσουν αυτό το ποσό. Το υψηλό ποσό καθορίστηκε από την Χαβάγιο Τακάτα και είχε τους λόγους της για αυτή την απόφαση που έφερε ποικίλες συγκρούσεις ανάμεσα στους δασκάλους: Υποστήριζε πως ένα μεγάλο ποσό θα δημιουργούσε τον απαραίτητο σεβασμό για το Ρέικι, αφού στο δυτικό κόσμο το κυρίαρχο κριτήριο σεβασμού και αξίας αποτελεί το χρήμα! Έδειχνε ακόμα κατά πόσο το άτομο ήταν έτοιμο, αφοσιωμένο και δεσμευμένο ώστε να θυσιάσει κάτι τόσο μεγάλο για να πάρει στα χέρια του την ιερή διδασκαλία και να αλλάξει εντελώς τη ζωή του.

Κάποιοι Δάσκαλοι θεώρησαν σωστό να βάλουν μια πιο λογική τιμή για τον Τρίτο Βαθμό, περίπου το ένα δέκατο του παραδοσιακού ποσού. Με αυτό τον τρόπο, στη δεκαετία του ενενήντα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων έγιναν Δάσκαλοι του Ρέικι και με τη σειρά τους έδωσαν το Ρέικι σε εκατομμύρια άλλα άτομα. Σήμερα, ένα λογικό κόστος είναι από 1.000 έως 2.000 ευρώ για ολόκληρη την εκπαίδευση του Τρίτου Βαθμού που περιλαμβάνει αρκετές συναντήσεις με το Δάσκαλο και αρκετή προσωπική εργασία.

Κάθε θεραπευτής χρεώνει τις συνεδρίες του Ρέικι όσο πιστεύει ότι αξίζουν και όσο πιστεύει ότι πρέπει να χρεώσει ώστε να είναι προσιτές. Κάθε Δάσκαλος καθορίζει τις τιμές των δικών του σεμιναρίων όπως νομίζει αλλά πολλές φορές θα δώσει τα σεμινάρια στα ίδια χρήματα που τα είχε πάρει και αυτός από το δικό του Δάσκαλο.

Πάντως, είναι γενικά αποδεκτό τόσο από τους Δασκάλους όσο και από τους μαθητές, πως τα χρήματα είναι ένα πολύ μικρό αντίτιμο για αυτό που λαμβάνεις! Το Ρέικι είναι ένα ανεκτίμητο δώρο! Πληρώνεις μόνο το χρόνο, τον κόπο και τις γνώσεις του Δασκάλου και όχι την ενέργεια! Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε.

Είναι καλό να υπάρχει κατανόηση και ανοχή ανάμεσα στους Δασκάλους. Σε κάθε Δάσκαλο αντιστοιχούν συγκεκριμένοι μαθητές και πρέπει να υπάρχει σεβασμός για τις αποφάσεις και τις επιλογές των άλλων Δασκάλων. Κάθε άτομο έχει τους λόγους του για τις αποφάσεις και τις επιλογές του και οι μαθητές θα πάνε στους Δασκάλους που τους ταιριάζουν. Υπάρχουν επιλογές για όλους και είμαστε όλοι ελεύθεροι και υπεύθυνοι. Το Ρέικι δεν μας χωρίζει, μας ενώνει!



Είναι απαραίτητο να πληρώσω για να λάβω Ρείκι;



Όταν ο Μικάο Ουσούι έλαβε το θαύμα του Ρέικι στα χέρια του στο ιερό βουνό Κουράμα, επισκέφτηκε το δάσκαλό του, έναν μοναχό του Ζεν Βουδισμού. Αυτός τον συμβούλεψε να δώσει το δώρο του Ρέικι σε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο: στους φτωχούς. Ο Ουσούι πήγε στην περιοχή των ζητιάνων στο Κιότο, όπου λέγεται ότι έμεινε για επτά χρόνια θεραπεύοντας πολλούς ζητιάνους. Προς έκπληξή του παρατήρησε πως μετά από λίγο καιρό οι ζητιάνοι γύριζαν πίσω στην εξαθλιωμένη ζωή τους. Οι ζητιάνοι δεν μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο της ζωής της και δεν ήθελαν να δουλέψουν. Μερικοί τον κατηγόρησαν μάλιστα που τους είχε θεραπεύσει. Δεν είχαν εκτιμήσει αυτό που είχαν πάρει. Δεν το είχαν ζητήσει καν! Είχε θεραπεύσει τα σώματα τους αλλά όχι και την ψυχή τους.

Απογοητευμένος ο Ουσούι έφυγε από την περιοχή των ζητιάνων και γύρισε την Ιαπωνία διδάσκοντας το σύστημα του Ρέικι. Έγραψε τις πέντε αρχές του Ρέικι και έδωσε σημασία στην ψυχή και τη στάση του ατόμου. Άρχισε να ζητά κάποιο αντίτιμο για τα μαθήματα και τις θεραπείες. Ήταν ένας τρόπος για να αναλάβει το ίδιο το άτομο την ευθύνη της ζωής του και παράλληλα για να δείξει ευγνωμοσύνη.

Από τότε καθιερώθηκε να δίνεται κάποιο αντίτιμο για το Ρέικι. Είναι μια ανταλλαγή ενέργειας: πρέπει να δώσεις για να πάρεις και να δίνεις όταν παίρνεις. Το αντίτιμο δεν ήταν απαραίτητα κάποιο χρηματικό ποσό αλλά μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε δώρο. Στη σημερινή εποχή το χρήμα είναι μια μορφή ενέργειας και μάλιστα σεβαστή, παγκόσμια και εύχρηστη. Να θυμάσαι πως δεν πληρώνουμε την ενέργεια, η ενέργεια είναι δώρο του σύμπαντος, της φύσης, του ουρανού και της γης, αλλά πληρώνουμε μόνο το χρόνο του θεραπευτή και του δασκάλου, καθώς και τον κόπο, το χρόνο και την προσφορά του για να γίνει δάσκαλος. Σημαντικό επίσης είναι πως όταν πληρώνεις για αυτό που λαμβάνεις δεν δημιουργούνται υποχρεώσεις, ενοχές ή άλλες σκέψεις.

Παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να δώσεις χρήματα για να λάβεις Ρέικι. Υπάρχουν αρκετές ομάδες Ρέικι, ατόμων που το εξασκούν και που συγκεντρώνονται σε κάποιο χώρο για να δώσουν Ρέικι σε όποιον το χρειάζεται χωρίς χρήματα αλλά και μεμονωμένα άτομα που προσφέρουν θεραπείες δωρεάν.

Και φυσικά, μόλις λάβεις τον Πρώτο Βαθμό του Ρέικι, μπορείς να προσφέρεις δωρεάν θεραπεία σε όλους τους φίλους και τους συγγενείς σου!



Μπορεί κάποιος να πάρει ξανά τη μύηση του Ρείκι;



Όταν λάβεις τη μύηση του Ρέικι η ικανότητα να δίνεις την ενέργεια της ζωής ξυπνάει μέσα σου. Αυτή η ικανότητα δεν χάνεται ποτέ και το Ρέικι είναι ένα δώρο που μένει για πάντα μαζί σου. Θα μπορείς να βάλεις τα χέρια σου στο σώμα σου, όποτε το θες ή το χρειάζεσαι και να κάνεις Ρέικι ακόμα και πολλά χρόνια μετά τη μύηση. Τα κανάλια δεν κλείνουν με τίποτα! Γι΄ αυτό το λόγο δεν χρειάζεται να λάβεις τη μύηση ξανά. Παρόλα αυτά αν επιθυμείς να τη λάβεις ξανά, μόνο καλό μπορεί να σου κάνει! Σε βοηθάει να καθαρίσεις πιο βαθιά και εξυψώνει την ενέργειά σου, κάνοντάς την πιο ξεκάθαρη. Μπορεί να παίξει και θεραπευτικό / ενδυναμωτικό ρόλο: λέγεται πως, σαν ενέργεια και δυναμική, μια μύηση αντιστοιχεί σε 7 ώρες Ρέικι!


πηγή: Reiki.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την καλή σας την κουβέντα