Τετάρτη, Ιουλίου 31, 2013

Με λένε κατάθλιψη εσένα?




Η κατάθλιψη είναι η μάστιγα της εποχής μας και ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη δεν αναζητούν βοήθεια. Ακόμα και εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από βαριάς μορφής κατάθλιψη, δεν καταφεύγουν στους ειδικούς, ενώ μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Χάρη στις έρευνες χρόνων, υπάρχουν ψυχοκοινωνικές θεραπείες (γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία κτλ) οι οποίες διευκολύνουν την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την κατάθλιψη. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι δεν αναγνωρίζουν την κατάθλιψη ως θεραπεύσιμη διαταραχή.



Τι είναι, όμως, η καταθλιπτική διαταραχή? Η καταθλιπτική διαταραχή είναι μία ασθένεια που επηρεάζει το σώμα, το μυαλό και τις σκέψεις. Επηρεάζει τον τρόπο που ένας άνθρωπος τρώει, κοιμάται, ενώ επίσης επηρεάζει, και πολλές φορές αλλάζει και τον τρόπο αντίληψης. Είναι σημαντικό να μην συγχέουμε την κατάθλιψη με μία απλή κακή διάθεση. Οι άνθρωποι με συμπτώματα κατάθλιψης δεν μπορούν να θεραπευτούν αμέσως, ακόμα και αν το θέλουν. Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί όμως να βοηθήσει.


Οι περισσότερες καταθλιπτικές διαταραχές εκδηλώνονται ως ένας συνδυασμός διαφόρων συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να εργάζεται, να διαβάζει, να τρώει, να κοιμάται και να νιώθει ευχαρίστηση από διάφορες ενέργειες.


1.Μόνιμη θλίψη και άγχος



2.Αισθήματα ανικανότητας και απαισιοδοξίας



3.Αισθήματα ενοχής



4.Έλλειψη ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης μέσω ασχολιών και hobbies που κάποτε απολάμβαναν



5.Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων



6.Αϋπνία



7.Αύξηση ή έλλειψη όρεξης για φαγητό



8.Σκέψεις αυτοκτονίας



9.Αύξηση οξυθυμίας


Τα καταθλιπτικά άτομα μπορεί να μην εμφανίζουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Κάποιοι υποφέρουν από έναν αριθμό εξ αυτών, ενώ κάποιοι άλλοι από μικρότερο. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο και επηρεάζει καθέναν διαφορετικά. Αυτά για όσους την έχουν, τι γίνεται όμως με τους άλλους? με όλους εμάς, που ίσως είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε το όνομά μας για την υποψηφιότητα, μπορούμε να την αναγνωρίσουμε? Μπορούμε να βοηθηθούμε? Μπορούμε να βοηθήσουμε? Καταρχήν μη βάλετε τα ρούχα του καλού Σαμαρείτη, εσείς μόνοι σας δεν μπορείτε να βοηθήσετε. Η Κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που χρειάζεται βοήθεια από ειδικό, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που ίσως διαβάσατε ότι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν είναι καραμέλες για την κακή αναπνοή,  μην τα συστήνεται. Οπότε??? Αυτό ακριβώς που σκεφτήκατε, μούγγα και κλειδοστομιά. Μόνο ο ειδικός μπορεί να πει τι είδους αγωγή θα χρειαστεί...

συνεχίζεται...

Πηγές:

Σκέφτομαι άρα αισθάνομαι

ISBN: 9789603995012

Εκδόσεις: Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης

Συγγραφέας: Dennis Greenberger


Η μελαγχολία της Αναγέννησης

ISBN: 9789603441328

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα(1995)

Συγγραφέας: Θεοδόσιος Ν. Πελεγρίνης



Είχα ένα μαύρο σκύλο το όνομά του ήταν Κατάθλιψη ISBN: 9789603643586

Εκδόσεις: Διόπτρα(2008)

Συγγραφέας: Matthew Johnstone

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
Τομέας Ψυχολογίας
Υπεύθυνος δικτυακού τόπου: Γιώργος Ευσταθίου

protonpharma.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την καλή σας την κουβέντα