Κυριακή, Ιουνίου 23, 2013

Το δικό του δωμάτιο και όχι απλά ένα δωμάτιο...





Διακόσμηση παιδικών δωματίων - Χώρος & Χρώματα

Ο χώρος του παιδικού δωματίου

Η επιλογή του δωματίου που θα φιλοξενήσει το παιδί είναι πρωταρχικής σημασίας. Η σωστή κατεύθυνση, η παρουσία ηλιακού φωτός και οι δυνατότητες που πρέπει να προσφέρει για τα επόμενα χρόνια καθορίζουν τα κριτήριά μας.


Κάπου κοντά...
Η γειτνίαση του παιδικού/βρεφικού με το δωμάτιο των γονιών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Κάπου με φώς...
Οι παλαιότεροι που έλεγαν ότι : «Σπίτι που δεν το βλέπει ο ήλιος το βλέπει ο γιατρός», κάτι παραπάνω ήξεραν. Η νοτιοανατολική κατεύθυνση του δωματίου θεωρείται ιδανική. Φροντίστε οι ακτίνες του ήλιου να μην πέφτουν κάθετα στην κούνια του παιδιού σας, όπως φυσικά και να μην τοποθετείτε την κούνια κάτω από το παράθυρο.
Κάπου απάνεμα...
Φροντίστε να αποφύγετε τα ρεύματα στο δωμάτιο, όχι όμως και τον καθημερινό καλό αερισμό του.
Η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 20 και 22 βαθμών κελσίου, αν χρησιμοποιείται καλοριφέρ φροντίστε να υγραίνεται την ατμόσφαιρα με κάποια βρεγμένη πετσέτα πάνω από το σώμα του καλοριφέρ. Αποφύγετε κατσαρολάκι με νερό (υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί). Αποφύγετε και τους υγραντήρες του εμπορίου και τους ιονιστές αέρα για το παιδικό δωμάτιο.

Δώστε του χώρο...
Όταν σχεδιάσετε το βρεφικό ή παιδικό δωμάτιο φροντίστε να εξοικονομήσετε αρκετό χώρο για το παιδί. Η αγορά υπερβολικών επίπλων (πχ βιβλιοθήκη με γραφείο σε παιδί προσχολικής ηλικίας) δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του παιδιού σας για παιχνίδι.

Ας προσπαθήσουμε να ανοίξουμε το χώρο του παιδιού για να έχει χώρο για μπουσούλημα, για περπάτημα, για παιχνίδι. Τοποθετήστε μεγάλα πολύχρωμα μαξιλάρια στο πάτωμα, τα παιδιά τα χρησιμοποιούν με τους πλέον ανορθόδοξους τρόπους. Αποφύγετε τη μοκέτα αλλά προτιμήστε υλικά που δεν κατηγορούνται για επιβάρυνση της υγείας του παιδιού. Το ξύλινο πάτωμα , τα βαμβακερά χαλιά και το στρώμα από φελλό (μαλακό και ηχομονωτικό υλικό) είναι οι προτιμότερες λύσεις.

Προσπαθήστε να συνδυάσετε την αισθητική με τη λειτουργικότητα . Δώστε χώρο για το παιχνίδι και τη μελέτη των παιδιών. Μια καλή ιδέα είναι να σχεδιάσετε μία ή δύο γωνιές για τα χόμπυ τους (πχ η γωνιά του κουκλοθέατρου, ή της ζωγραφικής κλπ)

Άλλες δυνατότητες του χώρου
Ταυτόχρονα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα να αποθηκευτούν τα ρούχα τους, τα βιβλία τους και τα πολυάριθμα πια παιχνίδια τους. Τα καταστήματα προσφέρουν πολλές λύσεις με καλάθια, κουτιά αποθήκευσης κλπ. Προτιμήστε τα πιο φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά.

Μερικά από τα απαραίτητα αξεσουάρ για το παιδικό δωμάτιο μετά το δεύτερο έτος:
-λαμπατέρ,
-ρολόι,
-καθρέπτης,
-πίνακας ανακοινώσεων από φελλό για να κρεμά ζωγραφιές, εικόνες, φωτογραφίες,
-ένα κασετόφωνο ή cd player θεωρείται μια καλή λύση ιδιαίτερα για να συντροφεύουμε τα παιχνίδια του με μουσική (πχ συμφωνικά κομμάτια ή επιλεγμένα παιδικά τραγούδια, γεγονότα που θα το μυήσουν στον υπέροχο κόσμο της μουσικής) ή για να ακούει ηχογραφημένα παραμύθια.

Η προσαρμοστικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς διακοσμείτε δωμάτια παιδιών σχολικής ηλικίας ή όταν η οικογένεια συνεχώς διευρύνεται.

Τα χρώματα του βρεφικού δωματίου

Αφού επιλέξουμε τον κατάλληλο χώρο για τη φιλοξενία του νέου μας μέλους έρχεται η ώρα της διακόσμησης. Πρώτα απ' όλα τα χρώματα των τοίχων. Η επιλογή δεν μπορεί να είναι τυχαία ή επιπόλαιη. Τα χρώματα κρύβουν τεράστιους κινδύνους για την υγεία του παιδιού σας.

Πρώτα η υγιεινή του δωματίου- Το είδος των χρωμάτων
Προτιμήστε τα χρώματα με το διακριτικό οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χρώματα αυτά είναι πιστοποιημένα ότι δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες και η διαχείριση τους είναι φιλική προς το περιβάλλον. Επίσης δίπλα στο πλαίσιο του σήματος πρέπει να αναγράφεται το παρακάτω κείμενο: «καλή απόδοση για εσωτερική χρήση, περιορισμένες επικίνδυνες ουσίες, χαμηλή περιεκτικότητα σε διαλύτες».
Αποφύγετε παραπλανητικές διαφημίσεις που δηλώνουν ότι τα χρώματα είναι οικολογικά ή δεν περιέχουν τοξικές ουσίες, μόλυβδο κλπ αλλά δεν έχουν το προαναφερθέν σήμα.

Οι αποχρώσεις του δωματίου
Οι αποχρώσεις των χρωμάτων στους τοίχους του βρεφικού δωματίου παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην καλή ψυχολογία τόσο του παιδιού όσο και τη δική μας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι οδηγίες για το παιδικό δωμάτιο ουσιαστικά είναι οδηγίες για τη διακόσμηση όλου του σπιτιού. Όλοι συγκλίνουν στο γεγονός ότι το βρεφικό- παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι βαμμένο σε ανοιχτά παστέλ χρώματα με βάση το λευκό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την επίδραση των χρωμάτων στην διάθεση μας:
-Το φωτεινό πορτοκαλί επενεργεί θετικά στη διανοητική ανάπτυξη του βρέφους,
-το ροζ, το γαλάζιο, το λιλά και το σομόν δημιουργούν ήρεμη ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερα το ρόζ αποτελεί το χρώμα που προσφέρει τη μεγαλύτερη ηρεμία.
-το πράσινο εξευμενίζει, είναι παραδοσιακά το χρώμα της γαλήνης. Μιμηθείτε το απαλό φυσικό πράσινο και κρατήστε μακριά τα τεχνητά και έντονα «κατασκευάσματα».
-το πράσινο και το γαλάζιο προσφέρουν χαλάρωση και ήρεμο ύπνο. Διαλέξτε το γαλάζιο του ουρανού.
-το κίτρινο φωτίζει και φτιάχνει τη διάθεση.


Θα πρέπει να αποφεύγετε τα έντονα χρώματα, όπως κόκκινο, σκούρο πορτοκαλί, σκούρο πράσινο ή βαθύ μπλε, αφού έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν στα παιδιά φόβο & εκνευρισμό.

Ποικιλία χρωμάτων : δώστε στο παιδί τη δυνατότητα να γνωρίσει και να αγαπήσει τα χρώματα

Όσα προαναφέρθηκαν ισχύουν για τις μεγάλες επιφάνειες των τοίχων. Στο δωμάτιο θα πρέπει να δώσουμε στο παιδί από τους πρώτους μήνες τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με όσα περισσότερα χρώματα μπορούμε. Τόσο για να τα γνωρίσει και να τα αναγνωρίζει, όσο και για να πυκνώσουμε τα ερεθίσματα που θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του στο δικό του χώρο.

Έξυπνες ιδέες για χρωματικές εναλλαγές
- Μια ζωγραφιά στον τοίχο.
- Χρωματιστά έπιπλα (κούνια, αλλαξιέρα, κλπ)
- Έτοιμες αυτοκόλλητες λύσεις με τυποποιημένα σχέδια.
- Στένσιλ

Οι τοίχοι που ανοίγουν δρόμο για την ανάπτυξη της φαντασίας
Πώς όμως μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την φαντασία τους και να τους προσφέρουμε πληθώρα ερεθισμάτων;
Με τη δημιουργία τοιχογραφιών με ένα πλήθος από στοιχεία (πχ ζώα, φυτά, πουλιά, ψάρια, ήρωες παραμυθιών κλπ) δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να τους χρησιμοποιήσουν δημιουργικά, αφού οι τοίχοι δε θα αποτελούν πια όριο ή εμπόδιο, αλλά το σκηνικό στα ατέλειωτα παιχνίδια και τις ιστορίες τους. Τα παιδιά λατρεύουν τις εικόνες και οι εικόνες κινητοποιούν την φαντασία των παιδιών. Τα σύγχρονα παιδιά περνούν αρκετές ώρες στο δωμάτιό τους, γιατί να μην τους δώσουμε την ευκαιρία να αποδράσουν μέσα από τους τέσσερις τοίχους.




Καλή επιτυχία μαμάδες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την καλή σας την κουβέντα